Ondernemen is dagelijks met de poten in de modder staan en actief handelen en inspringen op situaties die zich plotseling aandienen.
Ondernemen is vooral ook vooruitkijken. Soms ver vooruitkijken. Ook vooruitkijken naar de dag waarvan je weet dat die gaat komen.
Wij kijken samen met u vooruit. Wat wil de erflater nalaten. Wat wil hij doorgeven aan een volgende generatie. Wat wil de erflater meegeven aan zijn erfgenamen.
Wat zijn de mogelijkheden van schenking en welke testamentvarianten kunnen het beste toegepast worden, om het vermogen fiscaal vriendelijk te laten overgaan.
Is het verstandig om vermogen onder bewind te stellen en is er behoefte aan een professionele executeur of bewindvoerder om de verhoudingen in de familie goed te laten blijven?
Alle van belang zijnde financiële, fiscale en juridische aspecten en de persoonlijke omstandigheden van de klant nemen we mee bij het bepalen van de juiste planning.
Op tijd beginnen met deze planning is belangrijk. Begin ruim op tijd, zodat je klaar bent als die dag komt.
Familie-erfgoedstrategie
Een familiebedrijf onderscheidt zich van een niet-familiebedrijf doordat het aandeelhouderschap in handen is van meer leden van dezelfde familie die in nauw familieverband met elkaar staan.
Om het familiebedrijf structuur, richting en focus te geven, is het van belang om als familiebedrijf een gecoördineerde strategie te hebben.
Bestuurders in een familiebedrijf hebben te maken met een aantal bestuurlijke thema’s op strategisch niveau die zowel het belang als het profijt van de familie én het bedrijf raken.
Er dient te worden gekeken naar de onderlinge samenhang van de waarden en de visie van de familie en de bedrijfsbelangen. Hier moet een balans in zijn. Pas dan kan je een strategie bepalen.
Bestuurders lopen meestal tegen dilemma’s aan bij de vele onderwerpen die zich vanuit strategisch oogpunt voordoen. Deze dilemma’s doen zich vaak voor op de raakvlakken tussen familie, bedrijf en eigendom.
Corporate Housekeeping
Heeft u uw onderneming ondergebracht in een structuur van besloten vennootschappen? Dan is het belangrijk om de BV-dossiers goed op orde te houden.
Denk daarbij aan:
- besluiten van aandeelhouders op de juiste wijze vastleggen
- aandeelhouders- en managementovereenkomsten goed uitvoeren
- Up-to-date houden van het aandeelhoudersregister en de gegevens bij de Kamer van Koophandel
Wij kunnen bovenstaande zaken voor u regelen en bijhouden.