Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek is een boek waar iedereen uiteindelijk mee te maken krijgt. Het gaat over ‘Erfrecht’.
Erfrecht is het geheel van regels dat gaat over de vermogensrechtelijke aspecten van het overlijden van een mens (natuurlijke persoon in juridische taal).
Erfrecht hangt nauw samen met het hebben van eigen vermogen, van individuele eigendom.
Als een persoon overlijdt moet zijn plaats worden ingenomen door diens ‘erfgenamen’.
Door het innemen van de opengevallen plaats gaan alle eigendommen, schulden en rechten en verplichtingen van de overledene over op de erfgenamen.
Degene die overlijdt en vermogen nalaat wordt erflater genoemd. Het vermogen dat overgaat, heet de nalatenschap (bezien vanuit de overledene) of erfenis (vanuit de erfgenaam gezien).
U kunt bij ons terecht voor:
– Vragen of het in uw situatie zinvol is om een testament te maken
– Vragen of uw huidige testament nog goed is
– Opstellen boedelbeschrijving na een overlijden
– Opstellen aangifte erfbelasting
– Het geven van een lezing over erfrecht
ESTATE PLANNING
Estate Planning is fiscale planning en dan met name successieplanning.
Tot 2010 werden in plaats van de woorden erfbelasting en schenkbelasting, de woorden successierecht en schenkingsrecht gebruikt.
De wet waarin deze belastingen zijn opgenomen, heet nog steeds de Successiewet.
Erfbelasting wordt geheven over de waarde van hetgeen krachtens erfrecht wordt verkregen als gevolg van het overlijden van iemand die ten tijde van het overlijden in Nederland woonde.
Schenkbelasting wordt geheven over de waarde van hetgeen wordt verkregen uit hoofde van een schenking door iemand die ten tijde van het verrichten van de schenking in Nederland woonde.
U kunt bij ons terecht voor:
– Opstellen aangifte erfbelasting
– Opstellen aangifte schenkbelasting
– Opstellen beroep op vrijstelling schenkbelasting
– Berekening erfbelasting indien de betreffende persoon op dit moment zou overlijden
– Bestaand testament fiscaal beoordelen
– Plan maken om erfbelasting te minimaliseren of voorkomen.
NALATENSCHAPSMEDIATION
Conflicten kunnen hoog oplopen, lang duren, en tot onnodige kosten leiden wanneer je deze probeert op te lossen via een juridische procedure. Wanneer partijen mij inschakelen om samen hun geschil uit de weg te ruimen, kan dat veel tijd en kosten schelen. Bijkomend voordeel is dat via mediation de achterliggende belangen van beide partijen aan de orde komen, waardoor er meer kans is dat je weer samen door één deur kunt.
Na een overlijden kunnen er conflicten ontstaan over de afwikkeling van de erfenis. Het lastige bij de verdeling van spullen uit de erfenis is dat alle erfgenamen het eens moeten zijn, anders kan er niet verdeeld worden. Dit kan betekenen dat de afwikkeling jaren stil ligt. Via mediation kan je dit voorkomen door vroegtijdig in gesprek te gaan onder de leiding van een mediator. Als er jaren niets meer is gebeurd in een nalatenschap kan met behulp van een mediator de zaak weer in beweging gebracht worden. Door mijn jarenlange ervaring als notaris kan ik juist bij conflicten over nalatenschappen als mediator veel voor u betekenen.
VINDEN VAN ERFGENAMEN
Het achterhalen van gerechtigden in nalatenschappen kan soms een hele opgave zijn.
Vooral als er geen naaste bloedverwanten zijn, zoals kinderen of broers en zussen.
Ook het vinden van familieleden die geëmigreerd zijn of al jaren geen contact meer met elkaar hebben, vergt specialistisch onderzoek en veel tijd en vindingrijkheid.
Heeft u hulp nodig bij het vinden van erfgenamen? Neem contact met ons op.